Witaj na stronie
#StopDezinformacjiŻywnościowej!
Jesteśmy tutaj, aby zwalczać dezinformację dotyczącą polskiej żywności.
O nas
Nasza strona to miejsce, gdzie znajdziesz najnowsze wiadomości, artykuły i wywiady z ekspertami.
Skupiamy się na podkreślaniu znaczenia jakości, bezpieczeństwa i zrównoważonej produkcji żywności w Polsce.Zapewnimy Ci dostęp do wiarygodnych danych na temat pochodzenia, metod produkcji
i jakości produktów spożywczych.


EDUKUJEMY

DOSTARCZAMY
RZETELNE INFORMACJE

DEMASKUJEMY FAŁSZYWE TWIERDZENIA
Jakie tematy poruszamy?
Przełam dezinformację i odkryj fakty o żywności! Na naszej stronie znajdziesz rzetelne informacje:
Bezpieczeństwo żywności
Metody produkcji żywności
Pochodzenie żywności
Etyka w żywności
Dieta i zdrowie
Ekologia
Bezpieczeństwo żywności w sieci
Naszym celem jest dostarczanie sprawdzonych informacji i podnoszenie świadomości społeczeństwa.
#StopDezinformacjiŻywnościowej
Dezinformacja
DEZINFORMACJA TO MISTRZOSTWO MANIPULACJI
Gdzie fałszywe informacje są świadomie rozpowszechniane, by zmylić nasze postrzeganie. W kontekście żywności, dezinformacja to manipulacja faktami dotyczącymi np. wartości odżywczej, pochodzenia czy wpływu jedzenia na zdrowie. Z nami – poznasz prawdę i nie dasz się zmanipulować!
NIE DEZINFORMACJI.

#DemaskujemyFakeNews
Przykładowe dezinformacje żywnościowe:

Nagranie „Śmierć kur”, emitowane w mediach, zostało stworzone w oparciu o archiwalne materiały oraz nagrania z ferm spoza granic Polski i Unii Europejskiej. W ten sposób stworzono spreparowany i niewłaściwy obraz polskiego drobiarstwa, wprowadzając widzów w błąd i manipulując ich emocjami.

Organizacja Otwarte Klatki rozpowszechniała informacje o tzw. „chorobie białych włókien” w mięsie drobiowym, które w rzeczywistości są naturalnie występującą tkanką tłuszczową. Wykorzystując materiały pochodzące z krajów trzecich jako „materiały dowodowe”, podważano wiarygodność polskiego drobiu. Takie działania mogły skłonić przeciętnego konsumenta do przekonania, że mięso drobiowe dostępne w sklepach jest niebezpieczne i niezdrowe.

Media szeroko komentowały historię tzw. „afery paszowej” dotyczącej firmy Berg+Schmidt. Mimo jednoznacznych zapewnień Głównego Lekarza Weterynarii, że nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów, nadal rozpowszechniano informacje o rzekomym zanieczyszczeniu pasz szkodliwymi substancjami. W wyniku tego klienci zostali wprowadzeni w błąd, sugerując im, że kupowali drób karmiony olejami technicznymi.
Konferencja #StopDezinformacjiŻywnościowej
Potężne Uderzenie w Dezinformację
Dowiedz się więcej