Witaj na stronie 

#StopDezinformacjiŻywnościowej!

Jesteśmy tutaj, aby zwalczać dezinformację dotyczącą polskiej żywności.

O nas

Nasza strona to miejsce, gdzie znajdziesz najnowsze wiadomości, artykuły i wywiady z ekspertami.

Skupiamy się na podkreślaniu znaczenia jakości, bezpieczeństwa i zrównoważonej produkcji żywności w Polsce.Zapewnimy Ci dostęp do wiarygodnych danych na temat pochodzenia, metod produkcji
i jakości produktów spożywczych.

EDUKUJEMY

DOSTARCZAMY
RZETELNE INFORMACJE

DEMASKUJEMY FAŁSZYWE TWIERDZENIA

Jakie tematy poruszamy?

Przełam dezinformację i odkryj fakty o żywności! Na naszej stronie znajdziesz rzetelne informacje:

Bezpieczeństwo żywności

Metody produkcji żywności

Pochodzenie żywności

Etyka w żywności

Dieta i zdrowie

Ekologia

Bezpieczeństwo żywności w sieci

Naszym celem jest dostarczanie sprawdzonych informacji i podnoszenie świadomości społeczeństwa.

#StopDezinformacjiŻywnościowej

Dezinformacja

DEZINFORMACJA TO MISTRZOSTWO MANIPULACJI

Gdzie fałszywe informacje są świadomie rozpowszechniane, by zmylić nasze postrzeganie. W kontekście żywności, dezinformacja to manipulacja faktami dotyczącymi np. wartości odżywczej, pochodzenia czy wpływu jedzenia na zdrowie. Z nami – poznasz prawdę i nie dasz się zmanipulować!

[Kliknij aby dowiedzieć się więcej o dezinformacji] – dołącz do naszej misji #stopdezinformacjiżywnościowej i powiedz
NIE DEZINFORMACJI.

#DemaskujemyFakeNews

Przykładowe dezinformacje żywnościowe:

Nagranie „Śmierć kur”, emitowane w mediach, zostało stworzone w oparciu o archiwalne materiały oraz nagrania z ferm spoza granic Polski i Unii Europejskiej. W ten sposób stworzono spreparowany i niewłaściwy obraz polskiego drobiarstwa, wprowadzając widzów w błąd i manipulując ich emocjami.

Organizacja Otwarte Klatki rozpowszechniała informacje o tzw. „chorobie białych włókien” w mięsie drobiowym, które w rzeczywistości są naturalnie występującą tkanką tłuszczową. Wykorzystując materiały pochodzące z krajów trzecich jako „materiały dowodowe”, podważano wiarygodność polskiego drobiu. Takie działania mogły skłonić przeciętnego konsumenta do przekonania, że mięso drobiowe dostępne w sklepach jest niebezpieczne i niezdrowe.

Media szeroko komentowały historię tzw. „afery paszowej” dotyczącej firmy Berg+Schmidt. Mimo jednoznacznych zapewnień Głównego Lekarza Weterynarii, że nie ma żadnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów, nadal rozpowszechniano informacje o rzekomym zanieczyszczeniu pasz szkodliwymi substancjami. W wyniku tego klienci zostali wprowadzeni w błąd, sugerując im, że kupowali drób karmiony olejami technicznymi.

Konferencja #StopDezinformacjiŻywnościowej

Potężne Uderzenie w Dezinformację

Dowiedz się więcej

"